Wat is HPL?

HPL is een veelgebruikt materiaal voor beplating van bijvoorbeeld boeiboorden en dakranden. Het heeft een zeer hoge weersbestendigheid en een oppervlak dat hard en glad is, waar weinig vuil aan hecht. Het is daardoor onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. HPL is in de markt bekend onder de materiaalaanduiding volkernplaat. Maar wat is HPL nu eigenlijk voor materiaal?

Samengeperst onder hoge druk

HPL is een afkorting die staat voor ‘High Pressure Laminate’. Laminate betekent dat het uit verschillende lagen is opgebouwd. High Pressure geeft aan dat die lagen onder hoge druk samengeperst zijn. Die lagen bestaan uit craftpapier en hars. Resultaat van het samenpersen is een massieve, harde kunststof plaat.

Verharding

Het samenpersen gebeurt onder hoge temperatuur. De gebruikte harsen zijn namelijk thermohardend. Een thermohardende hars wordt hard bij verhitting en blijft na deze verhitting hard. Dit in tegenstelling tot de thermoplatische materialen die steeds weer zacht en verwerkbaar worden bij verhitting.

Toplaag

De toplaag van HPL bestaat uit melamine en is krasvast en weerbestendig. Deze toplaag bevat de pigmenten die de kleur van de plaat bepalen. Ter bescherming is de toplaag versterkt met UV-bestendig acrylaat. Donkere kleuren zijn van zichzelf extra gevoelig voor inwerking van de zon. De toplaag van HPL in donkere kleuren is daarom versterkt en extra beschermd met PMMA. Deze bescherming zorgt er voor dat de HPL platen lange tijd mooi blijven.

Geringe vuilaanhechting

Door zijn weerbestendigheid en het gladde oppervlak waar vuil slecht aan hecht, is HPL zeer geschikt voor beplatingen in buitentoepassingen. Stroken HPL zijn vooral geschikt als dakranden, boeiboorden en andere aftimmeringen. Deze bevinden zich vaak op lastig bereikbare plekken en staan daar bloot aan een hoge vochtbelasting. HPL is een materiaal dat daar prima tegen kan. HPL plaatmateriaal is een milieuvriendelijk bouwmateriaal dat 100 % recyclebaar is.

NPI levert HPL in op breedte gezaagde stroken. Die kunnen met de juiste gereedschappen in het werk verder op de juiste maat worden gezaagd. Lees in ons blog HPL zagen hoe je dit het beste aanpakt.

Bestel gratis HPL kleurmonsters

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Gerelateerde artikelen