Specialist in onderhoudsarme bouwproducten!
Menu
header_1680x250_platen_3.jpg
header_390x120_platen_3.jpg
Kunststof platen

Kunststof platen

Bij NPI kunt u kiezen uit twee kunststof platen: HPL en Unipanel. Deze platen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en geschikt voor zowel binnen- als buiten toepassingen. Zo verwerkt u ze eenvoudig tot boeidelen, windveren, overstekken, gootbekledingen etc.

Onze merken kunststof platen

Lees onze blogs over platen

Unipanel

Unipanel is gemaakt van massief kunststof en is superieur aan hout. Het kan gebruikt worden voor vrij wel alle niet dragende buitentoepassingen. Unipanel heeft de look en feel van hout, maar niet de nadelen van houttoepassingen in de buitenlucht. Unipanel gaat niet rotten of delamineren en is niet gevoelig voor schimmels.

Toepassing buiten

Unipanel bouwpanelen zijn universeel toepasbaar en kunnen gebruikt worden in vrijwel alle niet-dragende buitentoepassingen, zoals boeidelen, windveren, overstekken, lijstwerken, puivullingen en overige buitenbetimmering. In de regel kan Unipanel gemonteerd worden conform verwerkingsvoorschriften van multiplex. Daarbij hoeft geen rekening gehouden te worden met voorschriften betreffende vochtopname.

Toepassing binnen

Unipanel is bij uitstek geschikt voor het aftimmeren van interieurtoepassingen. Of u nu een ventilatiebuis af wilt dekken, de elektriciteitsleiding uit het zicht wilt hebben of simpelweg een koof om een kook-afzuiging wilt creëren, de universele panelen van Unipanel maken het mogelijk. Doordat Unipanel geen vocht opneemt is het tevens geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en kelders.

Afwerken zonder schilderen

Unipanel biedt een compleet concept, met speciale schroeven, een bitje en afwerkdopjes. Het bitje zorgt ervoor dat de schroeven tot exact 5 millimeter in de oppervlakte verzinken. U drukt vervolgens de op maat gemaakte afwerkdopjes door de strip in het schroefgat en creëert daarmee een strakke afwerking. Plamuren, schuren en schilderen zijn daarmee verleden tijd!

Verwerking

Unipanel is verkrijgbaar in diverse breedtematen en lengtes. De breedte varieert van 185 tot zelfs 610 millimeter. De lengtematen bedragen 290 en 580 centimeter. De dikte is altijd 16 millimeter. Met deze variatie in breedte en lengte voorkomt u materiaalverlies. Unipanel is overigens eenvoudig te verzagen, met standaard gereedschap voor houtbewerking, zowel met elektrisch als handgereedschap. Doordat Unipanel massief is en een homogene structuur heeft, is het ook geschikt voor infrezingen.

Blogs en video

Voor de vele mogelijkheden van Unipanel leest u onze blogs en bekijkt u onze instructievideo’s. Bijvoorbeeld over hoekoplossingen en het verlengen van Unipanel-delen, maar ook voor de eenvoudige montage met het vrijwel onzichtbare schroefsysteem.

HPL platen

HPL staat voor High Pressure Laminate. De HPL platen van NPI zijn veelzijdig en geschikt voor binnen- en buiten toepassingen. Doordat de kunststof platen onder hoge druk zijn geperst ontstaat een compacte plaat met hoge dichtheid en sterkte. Het vlakke en harde oppervlak zorgt ervoor dat vuil moeilijk aan de platen hecht. De platen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt als gevelbekleding, wand- en plafond bekleding en de bekleding van zijwangen van dakkapellen. Voor dakranden en overstekken wordt HPL geleverd in handige stroken van 250, 300 en 400 mm breed.

Multifunctioneel bouwproduct

HPL platen & stroken onderscheiden zich door de extreme weerbestendigheid, de hoge sterkte en het onderhoudsgemak. De toplaag is versterkt met een UV-bestendige acrylaat die zorgt voor een hoge kras- en slagvastheid. De vuilaanhechting is minimaal en de platen zijn eenvoudig te reinigen. De kunststof platen en stroken zijn aan beide kanten hetzelfde afgewerkt en daardoor dubbelzijdig te gebruiken! Hierdoor zijn HPL kunststof platen vrijwel overal toepasbaar, zowel binnen als buiten.

Zeer kras- en slagvast

Door de keiharde acylaat toplaag zijn HPL platen en stroken zeer kras- en slagvast. De platen en stroken zijn veel minder gevoelig voor beschadiging dan traditionele materialen. Dit maakt de kunststof platen ook geschikt om toe te passen op de lagere delen van een gevel, waar ze meer te verduren hebben dan op hogere delen van de gevel. Dit biedt ook grote voordelen voor het gebruik in het interieur omdat HPL platen en stroken hierdoor geschikt zijn voor ruimtes die intensief gebruikt worden, bijvoorbeeld in utiliteitsbouw.

HPL bewerken

NPI levert HPL in op breedte gezaagde stroken van 250 tot 400 millimeter. De HPL-platen hebben afmetingen van 1300x1350 mm. HPL platen en stroken kunnen met de juiste gereedschappen in het werk verder op de juiste maat worden gezaagd. Dat kan bijvoorbeeld met een zaagblad dat ook geschikt is voor metaalsoorten als aluminium. Die bladen hebben een fijne vertanding, waardoor de zaagsnede scherp blijft en de randen zo min mogelijk gaan schilferen.

Lees in ons blog hoe je HPL het beste kunt zagen.

Bevestigen

Voor het bevestigen van HPL platen met schroeven, moeten de gaten worden voorgeboord. HPL boren kan met een hardmetalen of HSS boor. Er zijn ook speciaal voor HPL ontwikkelde boren verkrijgbaar.