unipanel_rijwoning_diverse kleuren_vooraanzicht.jpg
unipanel_rijwoning_diverse kleuren_vooraanzicht.jpg
Dakrand afwerken met kunststof

How to

Dakrand afwerken met kunststof

Kunststof dakranden zijn een onderhoudsarm alternatief voor dakranden van hout. Dat geldt zowel voor het afwerken van een dakrand in nieuwbouw als voor het vervangen van bestaande dakranden. Maar hoe ga je aan de slag om de bestaande dakrand te vervangen? Je leest het in dit blog.

Bekijk hoe product specialist Pieter een dakrand afwerkt of lees onderstaande stappen.

NPI - thumbnail8.jpg
Tip van NPI - verwijder beschermfolie

Plaatsen van kunststof boeidelen is niet moeilijk en met de materialen van NPI is aanzienlijk te besparen op de montagetijd. Eenvoudige en (vrijwel) blinde bevestigingsmethodes helpen daarbij. Ook hoeven de kunststof dakranden van NPI niet te worden afgewerkt.

Twee systemen

NPI heeft twee verschillende systemen voor onderhoudsvrije kunststof dakranden. Het is mogelijk om de panelen zelf te maken met Unipanel bouwpanelen, die zich laten verwerken als hout. Daarnaast levert NPI volschuim dakrandpanelen van Swish.

De volschuim dakrandpanelen van Swish zijn L-vormige panelen, die met de onderzijde over een eventueel overstek vallen. Om die reden moet eerst de bekleding van de onderzijde van het overstek gemaakt worden, alvorens het boeideel daar overheen wordt geplaatst. Voor de bekleding van de onderzijde van dat overstek levert NPI bijpassende dakrandoverstekpanelen.

0170-1

Gekleurde schroeven

Het Swish volschuim dakrandpaneel wordt aan de onderzijde vastgeschroefd met bijbehorende Torx-schroeven in dezelfde kleur. Door de positie en de kleur van de schroeven springt deze bevestiging nauwelijks in het oog. Het paneel wordt ook aan de bovenzijde geschroefd. Daar zal het boeideel echter veelal worden afgedekt door de kraal van de goot, de trim van het platte dak of de gevelpannen van het hellende dak. Als het dakrandpaneel wordt toegepast bij renovatie waarbij het dak of de goot gehandhaafd blijft, kan het paneel aan de bovenzijde in een speciaal montageprofiel worden geschoven om zo alsnog een blinde bevestiging mogelijk te maken. Dit montageprofiel sluit strak aan op de kraal of de trim. Het is ook mogelijk om de Swish volschuim dakrandpanelen te verlijmen. Volg daarvoor de voorschriften van de lijmleverancier.

Unipanel_bewerking_1

Unipanel

Boeidelen van Unipanel zijn verkrijgbaar in diverse maten verkrijgbaar, maar zijn ook prima op maat te zagen. Het materiaal is te zagen, te frezen en te bewerken met dezelfde gereedschappen als hout. Er is een grote vrijheid in onderlinge aansluitingen en details, zoals halfhoutse verbindingen en hoeken in verstek. De gezaagde of gefreesde kant kan het beste worden afgewerkt met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen. Onderling verlijmen van delen kan ook, met een HPVC-lijm, volgens verwerkingsvoorschriften van de lijmleverancier.

Unipanel is op de achterconstructie te tacken of te schroeven met rvs-bevestigingsmiddelen. Plamuren van de gaten kan met een houtplamuur. De bouwpanelen zijn ook te verven, bij voorkeur met een lichte houtkleur. Bij gebruik van een goedgekeurd verfsysteem aangebracht conform de voorschriften geldt een garantie van tien jaar op de verfhechting.

Unipanel_bewerking_76

Onzichtbaar bevestigen

Unipanel bouwplaten zijn ook onzichtbaar op een houten achterconstructie te verlijmen, met het Bostik PanelTack-systeem. Daarnaast heeft Unipanel een systeem met schroeven die met afwerkdopjes worden weggewerkt. Dit systeem omvat speciale schroeven, een bijbehorend bitje en afwerkdopjes. Het bitje is zo gemaakt dat de kop van de schroeven altijd exact 6 mm onder het plaatoppervlak valt. Het bijbehorende afwerkdopje vult dit gat volledig op en ligt vlak in het oppervlak, zodat de bevestiging vrijwel onzichtbaar is. 

unipanel_promotie_pakket-NPI-NL

Unipanel promotiepakket

Benieuwd naar de kwaliteit van Unipanel bouwpanelen? Vraag een gratis Unipanel promotiepakket aan. Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.

Ventilerende achterconstructie

Voor zowel Swish als Unipanel boeiboorden en dakrandpanelen geldt dat een ventilerende achterconstructie nodig is. Ventilatie gaat altijd van beneden naar boven en nooit horizontaal. Dat is het gemakkelijkste te realiseren met een verticaal regelwerk, met een spouw van minimaal 20 mm breed. Dit kan bijvoorbeeld met verduurzaamde houten latten van 20 x 38 mm. Aan de bovenzijde en onderzijde van het verticale regelwerk moet voldoende open ruimte zijn om de ventilatie te waarborgen, maar zonder dat ongedierte binnen kan komen. Openingen mogen daarvoor niet groter zijn dan 10 mm.

Gerelateerde artikelen