HPL boren

Voor het bevestigen van HPL met schroeven, moeten de gaten worden voorgeboord. HPL boren kan met een hardmetalen of HSS boor. Er zijn ook speciaal voor HPL ontwikkelde boren verkrijgbaar.

De hardheid en de gladde toplaag maken HPL, High Pressure Laminate, tot een zeer geschikt materiaal voor beplating van dakranden, boeiboorden en dergelijke. Boren en zagen in dat harde materiaal lijkt lastig, maar is in de praktijk geen probleem.

HSS boor

Voor HPL boren is een hardmetalen of HSS boor aanbevolen, zoals ook voor harde houtsoorten wordt gebruikt. Het technische advies is een spiraalboor met een 60–80º widia punt en een hoek van ≤ 90°. Er zijn ook leveranciers die voor HPL speciale boren hebben ontwikkeld.

Centeren

Om te voorkomen dat de boor wegschiet op het harde en gladde oppervlak van HPL kunststof platen, is het verstandig om vooraf een ponsgaatje aan te brengen. Dat kan met een centerpoint of een priem.

Achterzijde

Om te voorkomen dat de boor bij het uittreden een fors gaat slaat in de achterzijde van het materiaal, moeten HPL platen tijdens het boren voldoende worden ondersteund, specifiek ter plaatse van het boorgat. Een dergelijke beschadiging is niet alleen esthetisch maar ook constructief. Het verzwakt het plaatmateriaal namelijk en dat is juist ter plaatse van de schroef zeer onwenselijk.

Aangepast toerental

Bij HPL boren is het belangrijk om het toerental aan te passen. Met een te hoog toerental zal het materiaal gaan smelten door de wrijving. Dit tast het materiaal aan en kan zich ook aftekenen op het oppervlak.

Fixeren

Bij het voorboren van schroefgaten is de juiste diameter van het gat heel belangrijk om de plaat deugdelijk te bevestigen. De schroef moet in principe vrij door het gat kunnen schuiven en de plaat moet enigszins kunnen bewegen om de thermische werking op te vangen. Bij schroeven van 5 mm verdient het aanbeveling om gaten te boren van 8 mm diameter. Eén gat van 5 mm volstaat om de plaat te fixeren. De gaten mogen niet te dicht bij de rand zitten. Een afstand van minimaal 10 mm is nodig om voldoende sterkte te garanderen.

Bestel gratis HPL kleurmonsters

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Gerelateerde artikelen