HPL zagen

HPL is een weerbestendig materiaal voor diverse buitentoepassingen, zoals dakranden en boeiboorden. NPI levert HPL in op breedte gezaagde stroken. Die kunnen met de juiste gereedschappen in het werk verder op de juiste maat worden gezaagd.

HPL staat bekend als een hard materiaal. Het is een High Pressure Laminate, waarvan de verschillende materialen onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. De toplaag aan de buitenzijde is krasvast en geeft de plaat zijn kleur.

Juiste zaagblad

HPL platen zagen kan met de juiste zaag met voor HPL geschikte tanden. Dat kan bijvoorbeeld met een zaagblad dat ook geschikt is voor metaalsoorten als aluminium. Die bladen hebben een fijne vertanding, waardoor de zaagsnede scherp blijft en de randen zo min mogelijk gaan schilferen. Voor een cirkelzaag is het advies om een negatief geslepen trapezium vertanding te gebruiken. De zaagdiepte bedraagt ongeveer drie tot vier keer de dikte van het HPL.

Toplaag beschermen

Voor een mooi resultaat bij HPL zagen verdient vooral de bescherming van de toplaag aan de zichtzijde aandacht. Als eerste is het daarbij belangrijk om het materiaal vanaf de juiste zijde te zagen. Doe dat zo dat de tanden intreden op de zichtzijde. Juist waar de tanden weer uittreden, treden de grootste krachten op op de toplaag en zal de rand gaan schilferen.

Zichtzijde bepalen

Bij gebruik van een handcirkelzaag zaagt u dus vanaf de achterzijde (de niet-zichtzijde) van het materiaal. Bij een tafelcirkelzaag ligt het materiaal met de zichtzijde naar boven. Een handzaag is geen geschikt gereedschap om HPL te zagen.

Gebruik decoupeerzaag

Bij een decoupeerzaag ligt het materiaal in principe met de zichtzijde naar onderen, maar het is ook mogelijk om een zaagblad met neerwaarts gerichte tanden te gebruiken. Let er op dat de decoupeerzaag niet op de pendelstand staat. Bij gebruik van de pendelstand – vaak stand 2 en 3 – maakt het zaagblad steeds een slag naar voren. Dit vergroot de kans op beschadigingen van de toplaag langs de zaagsnede.

Scherp zaagblad

Een scherp zaagblad helpt mee aan een goed en strak resultaat. Laat daarbij de zaag zijn werk doen en zet niet te veel druk op het materiaal. Aanbrengen van een strook tape over de te maken zaagsnede geeft het oppervlak van het HPL extra bescherming. Ook dat draagt bij aan een strakke zaagsnede.

Bestel gratis HPL kleurmonsters

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Gerelateerde artikelen