regelwerk-stellen-voor-een-wand1.jpg
regelwerk-stellen-voor-een-wand1.jpg
Regelwerk stellen voor een wand

How to

Regelwerk stellen voor een wand

Vooral bij renovaties is het handig om nieuwe wandbekledingen als gipsplaten of kunststof panelen aan te brengen op een achterconstructie van houten regels. Met de stelproducten van NPI is dit regelwerk eenvoudig strak uit te lijnen.

Bij renovaties zijn wandvlakken vaak beschadigd. Repareren kan meestal wel, maar in veel gevallen is het handiger om een nieuwe wandbeplating aan te brengen op een nieuw regelwerk. Dit biedt tevens ruimte voor bijvoorbeeld nieuwe elektraleidingen, die dan niet in de oude muren hoeven te worden gefreesd.

Voor de nieuwe wandbeplating is een degelijke achterconstructie nodig, die veelal bestaat uit houten regelwerk. Soms verticaal, soms horizontaal en soms een combinatie van die beide. Dit hangt sterk af van de gewenste beplating. Datzelfde geldt voor de benodigde h.o.h.-afstanden van het regelwerk. Volg daarvoor de instructies van de leverancier van de wandbeplating of – afwerking.

montagehandleiding afbeeldingen Mammut1
Strak uitlijnen

Eén ding hebben al die achterconstructies gemeenschappelijk: voor een goed resultaat is een strak uitgelijnd regelwerk nodig. De stelproducten van NPI zijn daarbij zeer behulpzaam en maken het stelwerk heel eenvoudig. Als eerste stap schroeft u de regel losvast op zijn plek. Voordat de regel helemaal op de ondergrond wordt vastgeschroefd, kan waar nodig een Milli-Max uitvulplaatje van de juiste dikte achter het hout worden geschoven. Een lipje aan het uitvulplaatje helpt om deze ook op lastig bereikbare plekken goed aan te kunnen brengen.

5122-tekening
Plaatje met sleuf

Het uitvulplaatje valt met een sleuf om de schroef heen en hoeft daardoor niet al vooraf aan te worden gebracht. Mocht het plaatje toch niet de juiste dikte hebben, dan kunt u het ook eenvoudig weer wisselen, zonder dat u de schroef helemaal uit hoeft te draaien.

Tip van NPI - bepaal hoogste pint
Hoogste punt

Om een strak resultaat te garanderen, brengt u de regels aan langs een gespannen touwtje of gebruikt u een rei of lange waterpas. Neem het hoogste punt op de wand als uitgangspunt. Per bevestigingspunt bepaalt u de benodigde opvulling en zoekt daarbij het juiste uitvulplaatje. De Milli-Max uitvulplaatjes zijn er in zeven verschillende dikte: 1, 2, 3, 4, 5, 7 en 10 mm. Doordat de plaatjes probleemloos te combineren zijn, is elke mogelijke opvullingsdikte te maken. Doordat elke dikte zijn eigen kleur heeft zijn de Milli-Max uitvulplaatjes zeer snel te herkennen.

montagehandleiding afbeeldingen Mammut2
Dubbel regelwerk

Het makkelijkste is om te werken met een dubbel, kruislings aangebracht regelwerk. In dat geval kan de eerste regel rechtstreeks worden op de wand worden geplaatst, zonder heel veel aandacht aan maatvoering en uitvulling te geven. Pas bij de tweede laag regelwerk is de maatvoering en opvulling dan van belang. Doordat dit hout op hout is, is dit regelwerk gemakkelijk te schroeven met een accuboormachine en eventueel ook weer een beetje te lossen voor extra opvulling.

Met de Milli-Max uitvulplaatjes maakt NPI het mogelijk om op elke ondergrond snel en gemakkelijk een strak regelwerk aan te brengen.

Lees in ons andere blogs hoe u het regelwerk voor een plafond stelt of kunststof gevelbekleding monteert.

Gerelateerde artikelen