Dubbel glas plaatsen-500.jpg
Dubbel glas plaatsen-500.jpg

How to

Dubbel glas plaatsen

Dubbel glas plaatsen vraagt om een goede ondersteuning van de ruit op de onderdorpel. Dubbel glas heeft een vrije, geventileerde ruimte nodig rondom de gehele ruit en een stabiele ondersteuning op de onderdorpel.

Milli-Max glasblokjes zijn gemaakt van hoogwaardig PP (polypropyleen) en bieden daarmee een stevige en vormvaste ondersteuning voor dubbel glas. Zelf dubbel glas plaatsen is eenvoudig met deze glasblokjes die verkrijgbaar zijn in diverse diktes. De basisafmeting van de blokjes is altijd 26 x 100 mm, zodat deze in praktisch elke situatie voldoen.

Omtrekspeling

De benodigde dikte van het glasblokje is gelijk aan de omtrekspeling van de ruit. Bij het bestellen van dubbel glas moet die omtrekspeling een derde van de sponningdiepte bedragen, met een minimum van 5 mm. Deze ruimte is nodig om eventueel indringend vocht af te voeren en de glassponning van de dubbele ruit droog te ventileren. Dit voorkomt de inwerking van vocht op de kitrand van het glas, waardoor die eventueel lek zou kunnen slaan. Voldoende omtrekspeling verlengt dus de levensduur van het dubbel glas.

Rand afdekken

In de praktijk kan de omtrekspeling soms afwijken doordat kozijnen niet (meer) helemaal strak en recht zijn. Het kan dan nodig zijn om afwijkende maten stelblokjes toe te passen om het glas overal voldoende aanslag te geven. De zwarte kitrand van het dubbel glas hoort overal afgedekt te zijn door de sponning en de glaslat, waardoor UV-straling er geen vat op heeft.

Neuslat

Om de ventilatie rondom de ruit te waarborgen, moet de onderste glaslat voorzien zijn van openingen. Hiervoor is een neuslat op blokjes gebruikelijk; voorheen werden vaak ventilerende glaslatten gebruikt. De neuslat wordt om de kozijn hoeken doorgezet en beschermt zo de onderdorpel en de verbindingen tussen onderdorpel en stijlen. Dit verlengt de levensduur van het kozijn.

Glasband

Alvorens het glas in het kozijn te plaatsen, brengt u glasband aan in de sponning en op de achterzijde van de glaslatten. Het glas plaatst u vervolgens op de juiste glasblokjes, waarna de glaslatten kunnen worden gemonteerd. Let er op dat het glasblokje beide ruiten van het dubbel glas goed ondersteunt. Tot slot kan de ruit rondom worden afgekit.

Gerelateerde artikelen