Glasblokjes-plaatsen-500.jpg
Glasblokjes-plaatsen-500.jpg

How to

Glasblokjes plaatsen

Glasblokjes plaatsen vereist zorgvuldigheid. Met name bij draaiende delen moeten de glasblokjes nauwkeurig worden gepositioneerd om te voorkomen dat het glas het raamkozijn verkeerd gaat belasten.

Glasblokjes plaatsen we bij vast glas op de onderdorpel nabij de hoeken van de ruit, met een minimum afstand van 50 mm uit de hoek. Dat geldt ook voor glas in klepramen en valramen en dergelijke, die aan de boven- of de onderzijde scharnieren. Het kan zinvol zijn om extra steunblokjes te plaatsen aan de bovenzijde van de stijlen om verschuiven van de ruit te voorkomen. Dit wordt echter vooral aanbevolen bij fabrieksmatige productie van beglaasde kozijnen, met het oog op bewegingen en trillingen door transport.

Vervorming voorkomen

Open draaiende ramen met scharnieren aan de raamstijl, vereisen extra aandacht. Het hout van ramen is slanker dan van vaste kozijnen en mist ondersteuning. Bij verkeerd geplaatste glasblokjes gaan de ramen dan ook vervormen en zullen die gaan uitzakken en klemmen. Ook het glas in het raam kan daardoor in de knel komen en gaan barsten.

Afdragen naar scharnieren

Glasblokjes plaatsen we in raamkozijnen zodanig dat de belasting op de scharnierzijde komt. Op de onderdorpel komt daarom maar één dragend glasblokje. Die bevindt zich dicht bij de hoek met de scharnierende raamstijl.

Om wegkantelen van de ruit te voorkomen, komt er een tweede steunblokje aan de bovenzijde van de tegenoverliggende raamstijl. De krachten op die raamstijl zijn daardoor horizontale drukkrachten, die via de bovendorpel van het raam worden overgebracht naar de scharnierzijde.

Stelblokjes

Behalve deze dragende steunblokjes, zijn er nog twee stelblokjes aanbevolen in de NPR3577. Het eerste stelblokje bevindt zich onderaan de scharnierende stijl, in de nabijheid dus van het steunblokje op de onderdorpel.

Het tweede stelblokje bevindt zich in de sponning van de bovendorpel, aan de zijde van de niet-scharnierende stijl. Deze ligt dus in de nabijheid van het steunblokje tegen deze stijl.

Draaikiepramen

Milli-Max glasblokjes plaatsen voor draaikiepramen komt wat de steunblokjes betreft overeen met een draaiend raam. In de sponning van de onderdorpel en de scharnierende stijl komt echter nog een extra stelblokje. Dit met het oog op de dubbele beweging van het raam.

Met de juiste positionering is de belasting uit het dubbel glas op het raam minimaal en blijft de omtrekspeling overal voldoende.

Gerelateerde artikelen