Kunststof gevelbekleding monteren-500.jpg
Kunststof gevelbekleding monteren-500.jpg
Kunststof gevelbekleding monteren

How to

Kunststof gevelbekleding monteren

Kunststof gevelbekleding is een goede keuze voor zowel nieuwbouw als renovatie. NPI heeft verschillende kunststof gevelbekledingen in het assortiment, die elk hun eigen uitstraling hebben. De montage verschilt op details, maar is grotendeels aan elkaar gelijk. Onderstaand een aantal aandachtspunten voor een goede montage.

Bekijk hoe productspecialist Pieter gevelbekleding monteert of lees onderstaande aandachtspunten.

NPI - thumbnail.jpg
montagehandleiding afbeeldingen Mammut3

Zoals bij elke gevelbekleding heeft kunststof een ventilerende achterconstructie nodig. Gebruikelijk is een verticaal regelwerk van duurzaam hout, in een dikte van 28 mm, maar een spouw van minimaal 20 mm is noodzakelijk. Aan onder- en bovenzijde komen geperforeerde profielen (openingen minimaal 50 cm2/m1) om de ventilatie te garanderen en tegelijk het indringen van ongedierte te voorkomen. Voor gevelbekleding met Novicell is meer ventilatie nodig om te grote opwarming te voorkomen. De regeldikte bedraagt hier minimaal 24 mm en bij donkere kleuren 35 mm.

Uitgelijnd regelwerk

De regels worden aangebracht op een deugdelijke constructie, veelal voorzien van een waterkerende dampopen folie die voorkomt dat regenwater en condens het binnenblad aantasten. De meeste kunststof bekleding word horizontaal geplaatst, op een regelwerk met een h.o.h.-afstand van 300 mm. Voor Swish volschuim gevelpanelen volstaat een h.o.h.-afstand van 400 mm. Als de bekleding verticaal geplaatst wordt, is een tweede horizontale regelwerk nodig over de verticale regels, of worden de horizontale regels ingekeept of onderbroken. Voor een strak eindresultaat is het nodig het regelwerk goed uit te lijnen.

montagehandleiding afbeeldingen Mammut4
Regels verjongen

Op de regels komen de profielen. Aan de onderzijde is dit een startprofiel, aangevuld met eventuele hulpprofielen voor hoeken, randen en beëindigingen. Hou er bij het bepalen van de plaats van het startprofiel rekening mee dat de onderzijde van het gevelpaneel ongeveer 20 mm onder het startprofiel komt te liggen. Bij verticaal geplaatste gevelpanelen is het startprofiel een omkaderingsprofiel. Belangrijk is het regelwerk te verjongen op de plek waar de profielen komen, zodat de profielen vlak in het regelwerk liggen.

montagehandleiding afbeeldingen Mammut5
Bevestiging gevelpanelen

De volgende stap is om de gevelpanelen te plaatsen. Deze zijn bij Mammut en Colorpanel voorzien van een bovenflens met schroefgaten. Twinson O-Wall werkt met speciale montageclips. Swish en Novicell zijn met rvs schroeven, nieten of nagels door de bovenflens heen te bevestigen. Houd bij de plaatsing van de gevelpanelen rekening met uitzetting door thermische werking. Ga uit van 1 mm per strekkende meter. Voor Novicell rekent u met 2 mm per strekkende meter.

Het is verstandig om na het plaatsen van elk gevelpaneel gelijk de beschermfolie te verwijderen. Bij een eventuele kleine beschadiging kunt u het deel dan gelijk vervangen, voordat dit is ingebouwd in een groter geheel.

montagehandleiding afbeeldingen Mammut 6
Koppelen in de lengte

Kunststof gevelbekleding heeft standaard een lengte van 6 meter. Voor langere gevels zijn er koppelprofielen verkrijgbaar. Daarvoor zijn twee methodes beschikbaar. De eerste is werken met een wildverband in de panelen, waarbij koppelstukken de twee delen in de lengte verbinden. De andere methode is een vlakverdeling met een doorgaande verticale voeg. Achter deze voeg wordt een verbindingsprofiel gekoppeld, waarop achteraf een T-vormige afdekker komt.

Tip van NPI - werken met wildverband
Afwerkingsprofielen plaatsen

Na het plaatsen van alle gevelpanelen kunnen de afwerkingsprofielen in de basisprofielen worden geklikt, waarmee een strak en duurzaam eindresultaat gegarandeerd is.

NPI heeft van diverse producten montagehandleidingen online staan, zoals van Novicell, Colorpanel en Mammut. Aannemer Stefan Snippe laat zien hoe hij de gevelbekleding van een woning vervangt door Mammut.

mammut-wikkel

Benieuwd naar de oersterke kwaliteit van Mammut?

Vraag een gratis monsterpakket aan.
Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.

Gerelateerde artikelen