lignodur stone_vensterbank_blauwsteen kamer-250.jpg
lignodur stone_vensterbank_blauwsteen kamer-250.jpg
Een vensterbank vervangen of plaatsen in vijf stappen

How to

Een vensterbank vervangen of plaatsen in vijf stappen

Het plaatsen van een vensterbank of vervangen van een vensterbank is een karwei dat met de juiste aandachtspunten prima te doen is. Onderstaand vijf stappen voor het succesvol monteren van een vensterbank. We gaan daarbij uit van een kunststof vensterbank, maar de stappen zijn ook toepasbaar voor vensterbanken van hout of mdf.

Bekijk hoe productspecialist Pieter een vensterbank monteert of lees onderstaande stappenplan.

NPI - thumbnail2.jpg
Stap 1: De oude vensterbank vervangen of laten zitten

Bij nieuwbouw een vensterbank plaatsen of bij renovatie een vensterbank vervangen maakt voor de werkzaamheden zelf weinig verschil. Wel is bij renovatie de vraag of de oude vensterbank blijft zitten of dat u die verwijdert. Als deze nog goed vast zit en sterk genoeg is, kan de oude vensterbank prima dienen als drager van de nieuwe vensterbank. Die komt dan wel wat hoger te liggen en deze moet voldoende breed zijn en voldoende neushoogte hebben om de oude vensterbank volledig af te dekken. De bevestiging van de nieuwe vensterbank is afhankelijk van de ondergrond en moet daar zorgvuldig op worden afgestemd. Voor deze vervanging zijn speciale overzetvensterbanken verkrijgbaar. Deze zijn extra dun en gemakkelijk over de bestaande vensterbank heen te plaatsen.

meten-vensterbank

Stap 2: Bepalen van diepte en lengte van de vensterbank

Plaatsen of vervangen van een vensterbank begint met het bepalen van de maatvoering. Het kiezen van de diepte van de vensterbank is vooral een kwestie van smaak, maar houd daarbij wel rekening met de diepte van een eventuele radiator onder de vensterbank. Als u meerdere vensterbanken vervangt in één vertrek en die in gelijke diepte wilt uitvoeren, zal de breedste radiator maatgevend zijn.

De lengte van de vensterbank kan beperkt blijven tot de dagmaat (de maat tussen de muren aan weerszijden van het raam) van het raam maar de vensterbank kan ook extra lengte krijgen middels oren die voor de wand langs steken.

afkortzaag-vensterbank

Stap 3: De vensterbank afkorten

Gebruik voor het op maat maken van de vensterbank het juiste gereedschap, volgens de voorschriften van de fabrikant. Voor bijvoorbeeld de kunststof vensterbanken van Lignodur Stone of Novaboard is dit een afkortzaag met een hardmetalen zaagblad.

Bij het afkorten van de vensterbank moet u rekening houden met eventuele uitzetting van materialen. Reken daarvoor voor Lignodur Stone met 2 mm per meter. Dit geldt met name voor de dagmaat. De neuzen die voor het gevelvlak vallen, zullen over het algemeen genoeg vrije ruimte hebben om deze werking op te vangen. Bij een vensterbank van maximaal een meter is het dus voldoende om aan weerszijden 1 mm binnen de dagmaat te blijven.

Voor de bepaling van de totale maximale lengte houdt u ook rekening met eventuele eindkappen op de zijkanten van de overstekende delen. De Lignodur Stone-eindkappen hebben een dikte van 2 mm.

Als de vensterbank langer moet zijn dan de maximale handelsmaten, kunt u een stootvoeg aanbrengen, die u afwerkt met kit.

Handl.-vensterbankmontage-3

Stap 4: Bepaal de bevestigingsmiddelen

De keuze van hoe u de vensterbank gaat bevestigen is niet alleen afhankelijk van de ondergrond maar ook van de gewenste diepte. Bij oplegging op een muur mag u bij bijvoorbeeld Lignodur Stone of Novaboard maximaal 100 mm of maximaal eenderde van de breedte vrij laten oversteken. Als een diepere vensterbank wenselijk is, bijvoorbeeld om radiatoren mooi af te dekken, kunt u beugels gebruiken als ondersteuning. Bij beugels mogen deze kunststof vensterbanken maximaal 80 mm of maximaal eenderde van de breedte oversteken.

Handl.-vensterbankmontage-5

Bij de keuze voor beugelen zijn er minimaal drie beugels nodig voor elke vensterbank. De buitenste beugels mogen maximaal 250 mm van het uiteinde worden gemonteerd. De hoh-afstand van de beugels is bij Lignodur of Novaboard maximaal 500 mm. Bij een eventuele stootvoeg in grote lengtes, dient u een extra beugel te plaatsen.

Tip van NPI - gebruik montagekit

Een vensterbank lijmen op de ondergrond zal in de meeste situaties een prima keuze zijn. De lijmkeuze dient u af te stemmen op de soort ondergrond en de zuigende werking van het oppervlak. Breng de lijm in slingers aan op de ondergrond, met circa 50 mm tussen de rillen om holle ruimten te voorkomen.

Handl.-vensterbankmontage-8

Stap 5: Afwerking

Na de bevestiging van de vensterbank kunt u de zijkanten afwerken en de voegen kitten. Gebruik een blijvend flexibele kit voor het vullen van eventuele stootvoegen en voor de voegen tussen vensterbank en dagkant.

Gaat u een vensterbank monteren van Lignodur Stone of Novaboard? Bekijk dan hier de gedetailleerde montagevoorschriften.

7257

Lignodur Stone vensterbank

Lignodur Stone vensterbanken met de facet geslepen randen zorgen voor een zeer realistische natuursteen uitstraling. Natuursteen look, maar dan met de voordelen van kunststof!

  • Uitstraling van natuursteen
  • Fraaie afwerking
  • Slag- en krasvast

Gerelateerde artikelen