Specialist in onderhoudsarme bouwproducten!
Menu
header_1680x250_z-profielen.jpg
header_390x120_z-profielen.jpg

Z-profielen

In ons brede assortiment kunststof profielen heeft NPI een ruim aanbod aan kunststof Z-profielen voor het perfecte afwerken van veel verschillende toepassingen. De z profielen zijn leverbaar in verschillende kleuren zoals wit, zwart en crème. De Z-profielen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. De profielen zijn onderhoudsarm, weersbestendig en slagvast. Montage kan door nieten, spijkeren, schroeven en lijmen.

Overige profielen

Naast onze Z-profielen hebben we o.a. ook: 

Kunststof waterslagen

Z-profielen worden ook wel kunststof waterslagen genoemd. Ze hebben dan ook een schuin verloop. Dat zorgt er voor dat water dat van de bovenliggende geveldelen afloopt, afgevoerd wordt naar beneden. Door een waterslag te kiezen met een grote diepte, wordt het water verder van de gevel afgevoerd. Dat voorkomt vervuiling van de onderliggende geveldelen.

Inwateren voorkomen

Z-profielen als kunststof waterslagen worden onder meer toegepast boven kozijnen, maar ook aan de onderkant van kozijnen en bij horizontale naden tussen gevelbeplating. Z-profielen voorkomen dat er water achter de gevelbeplating terecht komt. Ook voorkomen ze inwateren op de smalle kant van de beplating. Vooral bij houten beplating is dat noodzakelijk omdat juist de kopse kanten en zijkanten van hout gevoelig zijn voor houtrot.

Vloeiende overgangen

Uiteraard zijn Z-profielen veel breder toepasbaar dan alleen waterslagen. Ze vormen mooie vloeiende overgangen tussen verschillende materialen. Er is bijvoorbeeld ook heel mooi dikteverschil tussen materialen mee weg te werken. In dat geval hoeven de profielen niet per se horizontaal te liggen zoals bij een waterslag, maar kunnen ze ook verticaal worden toegepast. Zelfs toepassing in een plafond is mogelijk. Waar bij een waterslag vaak gekozen zal worden voor een ruime maat om het water zo ver mogelijk van de gevel af te voeren, kan de voorste lip bij esthetische afwerking ook strak op het materiaal liggen.

Maatvoering

De Z-profielen van NPI zijn in diverse maten verkrijgbaar. De profiellengte is 6 meter, zodat er in de meeste toepassingen met profielen uit één stuk kan worden gewerkt. De profieldikte is 3 mm. De lip aan de voorzijde heeft een breedte van 20 mm.

De maataanduiding van een Z-profiel is zo opgebouwd dat het voorste cijfer de werkende breedte van het profiel aangeeft. Dit is dus tevens de maximale dikte van de onderliggende beplating. Bij gebruik als waterslag is het over het algemeen beter om deze maat groter te kiezen dan de dikte van de beplating, zodat het water verder van de gevel wordt afgevoerd.

De tweede maat is de breedte van de voorste lip en is altijd 20 mm. De derde maat is de hoogte van de achterste lip. Het bovenste deel van die lip moet achter de bovenliggende beplating vallen. Hoe groter de naad is tussen de beplating, hoe groter ook deze lip moet zijn.