twinson_terras_kaars kandelaars-500.jpg
twinson_terras_kaars kandelaars-500.jpg
Vlonder leggen met Twinson terrasplanken

How to

Vlonder leggen met Twinson terrasplanken

Twinson vlonderplanken zijn zeer geschikt voor het maken van een mooi en duurzaam terras in de tuin of op het balkon. De bijbehorende montageclips maken de montage eenvoudig, zonder te boren en zonder schroeven in het zicht.

Het maken van een goed terras begint met een stevige draagkrachtige ondergrond, die niet gaat verzakken. Deze dragende ondergrond kan bijvoorbeeld bestaan uit getrild of gestabiliseerd zand, tegels, bestrating, beton of palen. Om te voorkomen dat de constructie van het terras in het water komt te staan, is het belangrijk een goede drainage of waterafloop aan te brengen.

Een worteldoek over de ondergrond kan helpen om de groei van onkruid onder het terras te beperken. Worteldoek hoort rechtstreeks op de ondergrond, onder de onderste constructie. Het doek mag nooit worden aangebracht tussen de draagconstructie en de terrasdelen. Warmte en vocht kan dan niet goed meer weg. Let er bij het aanbrengen op dat het worteldoek de drainage niet belemmert.

Maatvoering

De Twinson terrasdelen hebben een draagconstructie nodig met een h.o.h.-afstand van maximaal 500 mm. Langs de randen van het terras is een hoh-afstand wenselijk van 250 mm. Dit geldt ook voor andere plekken waar de terrasplanken eindigen, zoals bij een doorgaande naad in een groot terras. De Twinson terrasplanken mogen bij de rand overigens maximaal 50 mm oversteken over de laatste dragende regel en moeten altijd minimaal opliggen op drie regels.

Onderconstructie

Voor de draagconstructie onder de terrasplanken is onder meer een Twinson aluminium regel beschikbaar van 30×80 mm. Deze regel heeft volledige ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een betonplaat of betonbanden en wordt daar ook in verankerd. Een andere mogelijkheid is het gebruik van dragende regels met plaatselijke ondersteuning. Dit kunnen Twinson aluminium regels van 50×80 mm zijn of hardhouten regels van minimaal 50×100 mm. Het verdient sterk de voorkeur om deze draagconstructie stevig in de ondergrond te verankeren, middels bijvoorbeeld piketpalen of slagpluggen. Als verankeren in de ondergrond niet mogelijk is, is het noodzakelijk dat de regels onderling gekoppeld worden tot een stijf frame. Voor de aluminium regels van 50×80 mm zijn RVS-hoeken beschikbaar die de balken met een tussenligger aan elkaar kunnen verbinden.

Diagonale legrichting

Wie het terras diagonaal op de onderconstructie wil aanbrengen, dient de vlonderplanken op houten regels te bevestigen. De aluminiumregel is daar door het bijbehorende clipsysteem niet geschikt voor. Houd er bij het maken van de onderconstructie voor een diagonale legrichting rekening mee dat de overspanning van de vlonderdelen maximaal 500 mm is. Dat betekent dat de h.o.h.-afstand van de houten regels kleiner moet zijn (ca 350 mm).

Bescherming van het hout

Voor een lange levensduur van houten regels gebruikt u verduurzaamd hout of hardhout. Leg het hout daarbij niet in de modder of in het zand en ook niet rechtstreeks op beton, maar gebruik bijvoorbeeld rubberen tegeldragers. Deze voorkomen dat het hout nat blijft. Ook kan hemelwater dan vrij onder de constructie door stromen. Bij het gebruik van aluminium regels zijn deze aandachtspunten minder belangrijk doordat aluminium niet vochtgevoelig is.

Afschot

Al bij het aanbrengen van de onderconstructie is het nodig om het afschot te creëren. Houd bij het bepalen van de richting van het afschot rekening met de groeven in de vlonderplanken. Het water moet met die groeven mee gaan lopen, dus in de langsrichting van de planken. Het afschot bedraagt normaliter 10 mm per m1.

Montageclips

De Twinson terrasplanken hebben een vrijwel onzichtbaar bevestigingssysteem met speciale clips. Er zijn twee soorten clips beschikbaar: één voor bevestiging in de Twinson aluminium profielen (30×50 en 50×80 mm) en één voor bevestiging in houten regels. Let er op dat u de juiste clips kiest. De clips klemmen de vlonderplanken in de zijsluiting en worden vastgeschroefd in de regel. De clips vormen een schuivende verbinding en bieden de terrasplanken daarmee de ruimte om uit te zetten. Met een schroef in de middelste clip wordt elke terrasplank één keer op zijn plek gefixeerd om ‘wandelen’ van de vlonderplank te voorkomen.

Tussenruime

De vlonderdelen van Twinson zijn te bewerken met gebruikelijk gereedschap, zoals een cirkelzaagblad met geharde tanden en HSS-metaalboren. Bij de maatvoering is het belangrijk om rekening te houden met de thermische werking van 4 mm per m1. Dit geldt zowel voor de kopse aansluiting van delen onderling als bij de aansluiting op bijvoorbeeld een gevel. Let er bij het zagen verder op dat de planken in dezelfde richting worden gelegd. De planken zijn hiervoor in de holle binnenzijde voorzien van een markeringsstrip.

Randafwerking

Er zijn verschillende mogelijkheden om de randen van het Twinson vlonderterras af te werken. Er is een startprofiel beschikbaar in de vorm van een liggende U, die blind op de ondergrond wordt geschroefd. Ook zijn er plintprofielen beschikbaar om tegen de zichtkanten van het terras te schroeven en waarmee ook het onderliggende regelwerk (deels) wordt afgeschermd. Er zijn ook randprofielen beschikbaar met een U-vorm, bijvoorbeeld om de gezaagde rand van de vlonderdelen af te dekken. Een andere optie is om de kopse kanten van de terrasdelen te voorzien van eindkapjes. Deze opties zijn ook te vinden in de montagehandleiding.

Na de montage dient u het terras schoon te spuiten met een hogedrukspuit om zo alle zaagsel en ander vuil van de montage weg te spoelen. Direct daarna kunt u jarenlang zorgeloos genieten van een vrijwel onderhoudsvrij vlonderterras.


 

Bestel gratis kleurmonsters van Twinson vlonderplanken

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Gerelateerde artikelen