swish_dakrand_rood steen_wit-500.jpg
swish_dakrand_rood steen_wit-500.jpg

How to

Boeidelen vervangen

Voor het vervangen van houten boeidelen is kunststof een onderhoudsarm alternatief met een lange levensduur. Kunststof boeidelen behoeven na de montage geen verdere afwerking. Boeidelen vervangen is eenvoudig met de dakrandpanelen van Swish of de vlakke panelen van Unipanel.

Bekijk hoe productspecialist Pieter een boeideel vervangt of lees onderstaande stappen.

NPI - thumbnail8.jpg

Boeidelen vervangen begint met het weghalen van de oude boeidelen. Eventueel kunnen de oude boeidelen blijven zitten als ondergrond, maar er zal toch altijd een ventilerende spouw nodig zijn tussen het oude en het nieuwe boeideel. Kunststof platen in de buitenlucht moet namelijk op een geventileerde constructie worden aangebracht. Dat geldt voor hout maar ook voor kunststof. Die achterconstructie bestaat in principe uit verduurzaamde regels van minimaal 20×38 mm die verticaal worden geplaatst, met voldoende ventilatieruimte aan de onder- en de bovenzijde van de boeidelen.

Neus

De Swish dakrandpanelen zijn zo gedetailleerd dat ze heel eenvoudig bestaande boeidelen vervangen. De dakrandpanelen hebben een neus, met een breedte van 35 mm. Daardoor dekken ze de onderste rand af en geven ze toch de ruimte voor ventilatie van de spouw. De neus moet daarvoor enigszins vrij blijven van de gevel.

Bevestiging boeidelen

De bevestiging van Swish dakrandpanelen kan op verschillende manieren. Een mogelijkheid is om ze te schroeven met Torx-schroeven in dezelfde kleur als het paneel. Door de schroeven aan de onderzijde in de neus te plaatsen, vallen die in de meeste situaties het minste op. Aan de bovenzijde vallen de schroeven veelal weg achter een kraal of daktrim of gevelpan. De Swish dakrandpanelen zijn ook onzichtbaar te monteren middels verlijming. Daarvoor gelden de voorschriften van de lijmleverancier.

Montageprofiel boeidelen vervangen

Boeiboorden vervangen met behoud van de kraal of de trim van het platte dak, kan soms lastig zijn doordat de ruimte ontbreekt voor een nieuw boeiboord met geventileerde constructie. Dat is op te lossen met speciale montageprofiel dat strak achter de kraal of trim gestoken kan worden.

Unipanel_bewerking_1

Vlakke panelen Unipanel

De tweede mogelijkheid van houten boeidelen vervangen door kunststof, is het gebruik van Unipanel. Dit zijn vlakke panelen die in diverse afmetingen verkrijgbaar zijn. Unipanel is een rotvrij materiaal dat zich laat bewerken als hout. Het is met dezelfde gereedschappen te zagen, te frezen en te bewerken. Doordat Unipanel een massief materiaal is, zijn allerlei detailleringen mogelijk zoals infrezingen, halfhoutse verbindingen en verstekhoeken. Om vuil aanhechting te voorkomen is het aangeraden om de gezaagde of gefreesde kant te behandelen met Unipanel Sealer.

Unipanel_bewerking_76

Bevestigen Unipanel

Met het Bostik PanelTack-systeem is Unipanel op een houten achterconstructie te verlijmen. Unipanel heeft ook een eigen schroefsysteem waarmee schroeven vrijwel onzichtbaar blijven. Dit systeem omvat speciale schroeven met afwerkdopjes. Een bijbehorend bitje is zo gemaakt dat de kop van de schroeven altijd exact 6 mm onder het plaatoppervlak valt. Het afwerkdopje vult dit gat en ligt vlak in het oppervlak.

unipanel_promotie_pakket-NPI-NL

Unipanel promotiepakket

Benieuwd naar de kwaliteit van Unipanel bouwpanelen? Vraag een gratis Unipanel promotiepakket aan. Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.

Gerelateerde artikelen