header_trapstrip_2000x600.jpg
header_trapstrip_2000x600.jpg
Antislip trap frezen – Een veilige trap

Een veilige trap

Antislip trap frezen

Veiligheid is bij een trap een van de belangrijkste aandachtspunten. Gladde traptreden verhogen de kans op een val aanzienlijk. Geverfde of gelakte houten treden moeten daarom worden voorzien van antislip. De beste oplossing daarvoor is het aanbrengen van infreesrubbers. Dit is toepasbaar bij het maken van een nieuwe trap, maar ook bij het renoveren van een bestaande trap.

Infreesrubbers

Infreesrubbers zijn antislipprofielen die in ingefreesde sleuven worden geplaatst, aan de voorzijde van de traptrede. Met twee profielen parallel aan elkaar met enkele centimeters ruimte ertussen, is het effect helemaal optimaal, terwijl het ook esthetisch fraai is.

Massief rubber

NPI heeft twee verschillende infreesrubbers in het assortiment: een massief rubber en een T-profiel. Het massieve rubber wordt zo geplaatst dat het met de bovenzijde net boven de trede uitkomt. Het rubber zelf is 11 mm hoog; de sleufdiepte bedraagt 10 mm. De sleuf moet exact op diepte zijn om een goede werking te verkrijgen. Als het rubber te diep ligt valt het antislipprofiel weg in de tree en als het rubber te hoog ligt wordt het een hinderlijke hobbel op de tree. De breedte van de te frezen sleuf is 7 mm, zodat het rubber strak in het hout klemt en niet los kan raken.

Tip van NPI - strip opwarmen

T-profiel

Het T-profiel ligt met zijn flens op het houten trede-oppervlak. Ook dit rubber klemt in een sleuf met een breedte van 7 mm. De diepte van de sleuf bedraagt bij voorkeur 12 mm. Dat is iets meer dan de hoogte van het rubber zelf (9 mm). Deze extra diepte geeft de absolute zekerheid dat het profiel met zijn flens op het hout ligt en daar niet bovenuit gaat steken. Dat zou een hinderlijke hobbel geven en tevens kans geven op beschadigen van het rubber.

Na het op lengte snijden van de strip, kunt u deze met behulp van een rubber hamer in de sleuf kloppen.

Trapstrip_nieuw

Renovatie van een trap

Bij het maken van een nieuwe trap is het vrij eenvoudig om de sleuven in het hout van de losse traptreden aan te brengen en kunnen de sleuven ook over de volle tredelengte doorlopen. Bij het renoveren van een bestaande trap met houten trapbomen, zoals gebruikelijk in woningbouw, is dat praktisch niet mogelijk. Het bereik van een frees is beperkt, zodat er geen sleuf in de uiteinden van de trede te maken is. Dat is niet erg want langs die uiteinden is antislip ook niet noodzakelijk omdat daar niet wordt gelopen. Let er bij dergelijke niet-doorlopende sleuven wel op dat het einde van de sleuf rond is. Het rubber moet zo worden afgesneden dat het ruim in deze ronde vorm past. Aan de bovenzijde kunt u bij deze beëindiging desgewenst de hoekjes van een T-profiel afschuinen.

Om vervuiling van de rubbers te voorkomen is het verstandig om de trap eerst te schilderen of te lakken en pas daarna de rubbers te plaatsen. Let er daarbij wel op dat er geen dikke verfdruppels in de sleuven terecht komen. Die bemoeilijken het plaatsen van het rubber en zorgen bij een massief rubber ook voor zichtbare vervorming.

Gerelateerde artikelen