finidec_dakraamafwerking_dubbel raam-500.jpg
finidec_dakraamafwerking_dubbel raam-500.jpg
Snel en strak dagkanten afwerken

How to

Snel en strak dagkanten afwerken

Aftimmeren van de dagkanten rondom (dak)ramen is snel en strak uit te voeren met de dagkantafwerkingen van NPI. Deze bedekken de dagkanten in één keer en sluiten strak aan op het wandvlak. Afwerken van de dagkanten wordt hiermee een eenvoudige klus.

Bekijk hoe productspecialist Pieter dagkanten afwerkt of lees onderstaande aandachtspunten.

NPI - thumbnail7.jpg

Er zijn diverse manieren om de binnenzijde van een kozijn af te werken. Standaard zijn deze dagkanten vaak voorzien van stucwerk. Maar soms is het stucwerk beschadigd na vervanging van het kozijn of blijft het scheuren bij bijvoorbeeld de aansluiting van de spouwlat. Een veelgebruikte oplossing daarvoor is het plaatsen van een (hol)lat in de hoekaansluiting of het aanbrengen van een plint. NPI heeft daarvoor diverse materialen in het assortiment.

In één keer

Een verdergaande oplossing is het aanbrengen van dagkantafwerkingen die de dagkant in zijn geheel bekleden en afwerken. De beschadigde dagkanten zijn daardoor weer geheel nieuw en scheuren hebben geen invloed meer. Extra voordeel is dat een wandafwerking als (glasweefsel)behang niet meer in de dagkanten hoeft te worden doorgezet, wat over het algemeen een lastige klus is.

NPI levert hiervoor dagkantafwerkingen van Swish en van Finidec. De Swish afwerkingen zijn volschuim kunststof panelen; Finidec is op basis van vochtwerend mdf met een structuurfolie als afwerking.

Swish-dagkantafwerking-detail
Omgezette rand

De basis van Swish zijn L-vormige hoekpanelen. De omgezette rand valt op het wandvlak en doet daar gelijk dienst als koplat. De panelen zijn er in verschillende maten, met eveneens variatie in de breedte van deze koplat. Voor de montage volstaat het om het paneel op de breedte van de dagkant te zagen en op de ondergrond te verlijmen.

Voor een strakke aansluiting op het kozijn heeft Swish bijpassende U-profielen die met een plakstrip op het kozijn komen. Dit profiel dekt de zaagrand en eventuele oneffenheden daarin volledig af. Ook zijn er profielen beschikbaar voor het afdekken van de binnenhoeken.

Finidec-dagkantafwerking-hoek-detail-1
Koplat met sponning

Het systeem van Finidec bestaat uit vlakke panelen in combinatie met losse koplatten. De vochtwerende mdf panelen van Finidec zijn slechts 6 mm dik. Ze worden zo gezaagd en verlijmd dat ze 4 mm buiten het wandvlak steken. Over dit uitstekende randje komt de koplat, die daarvoor voorzien is van een sponning. Met dit systeem zit de koplat altijd op de juiste plek, waarna die met bijvoorbeeld een MS Polymeer kan worden verlijmd.

Tip van NPI - klem twee latjes

Ook bij Finidec kan voor de aansluiting van het paneel op het kozijn een U-profiel worden gebruikt dat op het kozijn wordt geplakt. Tevens zijn er profielen beschikbaar voor de strakke afwerking van binnenhoeken.

De koplatten zijn er in verschillende breedtes en vormen. De koplat met een klassiek randje moet altijd in verstek worden gezaagd; de platte koplat kan desgewenst ook haaks tegen elkaar worden geplaatst.

Finidec-dakraamafwerking (1)
Afwerking van dakramen

Het systeem van Finidec is er ook voor de afwerking rondom dakramen, die traditioneel worden afgetimmerd met een multiplex beplating. De Finidec panelen voor afwerking van dakramen hebben een dikte van 12 mm die is afgestemd op de sponning van het dakraam. Langs de voorzijde hebben de panelen een strook die verjongd is naar 6 mm zodat het paneel daarmee alsnog in de sponning van de bijbehorende koplatten past. Deze strook dient 4 mm uit het wandvlak te steken.

De panelen worden allemaal iets korter gezaagd dan de lengte van de sponning in het dakraam. In de 4 mm tussenruimte tussen de panelen schuift als afwerking een aluminium binnenhoekprofiel. Daarna kunnen de koplatten worden geplaatst over het vooruitstekende randje van de panelen en met bijvoorbeeld een schroef of een MS Polymeer worden bevestigd.

De stappen zijn ook beschreven en gevisualiseerd in een montagehandleiding voor dagkantafwerking rondom dakramen.

Finidec-Dakraam_art_4578
Wilt u Finidec dakraam afwerking proberen?

Vraag een (gratis) kleurmonster aan!
Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.

Gerelateerde artikelen