hout-vs-kusntstof.jpg
hout-vs-kusntstof.jpg
Het vooroordeel: ‘Kunststof is te perfect en te strak’

Het vooroordeel

‘Kunststof is te perfect en te strak’

In Het vooroordeel gaat een expert uit de kunststof bouwwereld in op een vooroordeel over kunststof, rendement en onderhoud. Dit keer reageert Nick Kessels, Salesmanager bij NPI, op de bewering dat kunststof te perfect en te strak is. Naar aanleiding van een interview met Cees de Groot van WEKU over kunststof bouwmaterialen werd op Facebook namelijk de volgende reactie geplaatst: “Te veel perfectie en te strak, er gaat niks boven houten kozijnen en een mooi stukje timmerwerk.” Wat vindt Nick Kessels hiervan?

Laat ik vooropstellen dat ik hout ook hartstikke mooi vind, het is een natuurproduct en dat is kunststof natuurlijk niet. Maar als je een meter van een kozijn af gaat staan, zie je tegenwoordig het verschil tussen hout en kunststof echt niet meer.

Zo zien houtnerffolies er erg netjes uit, net als een houten kozijn dat net geschilderd is. En zeker een HLV-kozijn (hout-look-verbinding) is niet van een houten kozijn te onderscheiden.

Ik mag toch hopen dat houten kozijnen tegenwoordig even strak zijn als die van kunststof. Veel houten bouwmaterialen zien er net zo goed strak uit.

In de hedendaagse woningbouw willen veel mensen juist een strak eindresultaat waar ze lang mee vooruit kunnen. Het is dan ook de bedoeling van kunststof bouwmaterialen dat ze perfect zijn: onderhoudsarm, strak, duurzaam en op termijn goedkoper.

Op het gebied van gevelbekleding begrijp ik dat kunststof strakker oogt en daardoor misschien iets minder natuurlijk lijkt. Maar na een paar jaar ziet hout er niet meer mooi natuurlijk uit. Hout vergt veel onderhoud om het mooi te houden. En als het onderhoud te lang wordt uitgesteld, is hout niet meer te redden.

"Als je een meter van een kozijn af gaat staan, zie je het verschil tussen hout en kunststof echt niet meer"

Terwijl het zeker voor gevels en topgevels handig is als ze onderhoudsarm zijn. Het is een arbeidsintensief en kostenverhogend gebeuren om eens in de zoveel jaar de gevel aan te moeten pakken.

Het is juist ook de bedoeling van kunststof bouwmaterialen dat ze perfect zijn: onderhoudsarm, strak, duurzaam en op termijn goedkoper

Kunststof is doorgaans ook in langere lengtes verkrijgbaar dan hout. Zo is kunststof gevelbekleding vaak verkrijgbaar op zes meter lengte. Dit is afgestemd op de gevelbreedte van de meeste huizen, waardoor kunststof panelen zonder koppeling kunnen worden toegepast.

Veel architecten werken in nieuwbouw traditioneel met hout. Het aanschafpunt van hout en kunststof ligt ook ongeveer gelijk. Toch wordt bij renovatie vaak voor kunststof gekozen. Kunststof is onderhoudsarm en daardoor goedkoper en duurzamer. Voor veel mensen een beter alternatief.

Colorpanel

Overtuigd van kunststof?

Colorpanel is een duurzame en onderhoudsarme gevelbekleding. Colorpanel gevelpanelen geven een woning of gebouw een warme en natuurlijke uitstraling zonder dat de schilder de ladder nog op hoeft om te schilderen; jaarlijks terugkerend onderhoud is verleden tijd.

Gerelateerde artikelen