polytech-dakgoot-klassiek-500.jpg
polytech-dakgoot-klassiek-500.jpg

How to

Dakgoot plaatsen

Met prefab dakgoten van Polytech maakt NPI een dakgoot plaatsen heel eenvoudig. De prefab dakgoten zijn exact op maat gemaakt, tot lengtes van 13,5 meter. Ze hoeven alleen maar waterpas te worden gesteld en vastgeschroefd.

De functie van een dakgoot is in de eerste plaats om de gevel te beschermen tegen hemelwater. Dat is in het bouwproces al belangrijk zodra het dak is aangebracht. Bij het maken van een traditionele dakgoot komt echter behoorlijk wat timmerwerk kijken, terwijl de planning moet worden afgestemd met de loodgieter. In de praktijk is het dan ook lastig om de goot op precies het juiste moment gereed te hebben.

Schroefgaten

Met de prefab goten van Polytech maakt NPI dakgoten plaatsen of vervangen eenvoudig, zowel in planning als in uitvoering. De goten zijn voorzien van schroefgaten en kunnen direct aan de achterconstructie worden geschroefd. Het achterhout daarvoor kan zowel aan het overstek van de dakplaten worden bevestigd als rechtstreeks tegen de gevel.

Waterpas stellen

De prefab goot kan in één keer worden geplaatst door deze waterpas te stellen en de schroeven aan de uiteinden handvast te bevestigen. Daarna kunt u ook de andere schroeven handvast aandraaien. Daarmee blijft de goot ruimte houden voor thermische werking.

Afwerking

U kunt de goot desgewenst verder afwerken met een bijbehorende smetplank of plafondpaneel. De smetplank dekt het achterhout af als dit tegen de gevel bevestigd is. Het beschermt het hout zo ook tegen weersinvloeden. Het plafondpaneel is bedoeld voor die situaties waarin de goot op enige afstand van de gevel hangt, bijvoorbeeld aan het dakoverstek. Het plafondpaneel kan deze ruimte eenvoudig afdekken. Het valt in een standaard sleuf aan de achterzijde van de goot.

Gootdelen koppelen

De prefab dakgoten kunnen tot lengtes van 13,5 meter uit één stuk worden geleverd. Het is echter ook mogelijk om verschillende goten te koppelen. Dat kan met speciale omzetbeugels die de buitenzijde van de koppeling afdekken. Een in vorm te maken slabbe dekt de bovenzijde af zodat daar geen hemelwater in kan dringen. De beugels schroeft u aan slechts één van de twee goten vast. Daarmee blijft er ruimte voor thermische werking. Tussen de gootdelen is een afstand nodig van 2 mm per strekkende meter goot.

Om de hoek

In de prefabricage van de goten zijn ook hoekoplossingen mogelijk. Met een hoek in verstek kan de goot bijvoorbeeld net even een stukje voor de voorgevel langs schieten. Ook hier moet u rekening houden met thermische werking. Het deel dat de hoek om gaat mag daarvoor niet strak tegen de gevel liggen.

Hoeken voor piramidedaken

Het is ook mogelijk om langere gootdelen elkaar onder verstek te laten ontmoeten. Dat is bijvoorbeeld nodig bij piramidedaken, waar de goten rondom het hele dak doorlopen. De verschillende goten kunnen daarvoor worden voorzien van een eindkap in verstek. De koppeling van de goten ligt dan dus op de hoeken van het dak. Met een speciaal buitenprofiel is deze koppeling netjes uit te voeren. Een in vorm te maken slabbe dekt de bovenzijde van de koppeling af.

Een andere oplossing voor deze situatie is om elke goot een eindje om de hoek door te laten lopen. De koppeling komt daardoor op enige afstand uit de hoek te liggen en is een standaard rechte koppeling. Daarbij moet u wel rekening houden met de thermische werking. Het deel dat om de hoek doorloopt, mag niet strak tegen de gevel liggen. Dat kan het lastig maken om de ontmoeting strak uit te voeren.

Bekijk of download hier de montagehandleiding Polytech dakgoot.

Gerelateerde artikelen