Bakgoot-500.jpg
Bakgoot-500.jpg

How to

Dakgoot vervangen

Met de op maat gemaakte dakgoten van Polytech is een dakgoot snel en eenvoudig te vervangen. De goten worden waterpas aan de constructie geschroefd. Het enige wat daarvoor nodig is, is achterhout van voldoende sterkte.

Traditionele dakgoten zijn van zink. Dat materiaal wordt in de loop der jaren steeds dunner, wat kans geeft op lekkages. Lekkages zijn vaak lange tijd onzichtbaar en tasten ondertussen wel de houten gootbetimmering aan. Een dergelijke dakgoot vervangen door kunststof is een goed alternatief. Kunststof heeft een lange levensduur, gaat niet lekken en is ongevoelig voor vocht.

Geprefabriceerde goten

NPI levert prefab goten van Polytech, die snel en eenvoudig te plaatsen zijn. Doordat de Polytech goten er in allerlei vormen zijn, is er altijd een goot beschikbaar die past bij de gewenste uitstraling van de woning. Prefabricage van de goten heeft als grote voordeel dat de montage heel snel uit te voeren is, zonder dat daar verschillende specialistische vakmensen voor nodig zijn. Prefabricage is mogelijk tot lengtes van 13,5 meter. Ook benodigde hoekoplossingen neemt Polytech mee in de prefabricage.

Schroefgaten

De montage van de Polytech dakgoten is eenvoudig. De goten zijn voorzien van schroefgaten op de juiste onderlinge afstand. De goten kunt u waterpas stellen en eerst aan de uiteinden voorzien van schroeven, die u handvast aandraait. Daarna kunt u de andere schroeven aanbrengen. Ook die worden handvast aangedraaid, om voldoende ruimte te hebben voor thermische werking.

Achterhout

Het achterhout voor de bevestiging moet uiteraard voldoende stevig zijn. De plek daarvan is met Polytech dakgoten praktisch volledig vrij te kiezen. Het achterhout kunt u rechtstreeks tegen de gevel bevestigen, maar het kan bijvoorbeeld ook worden afgehangen aan het overstek van de dakplaten.

Afwerken

Voor beide situatie heeft NPI fraaie afwerkmaterialen beschikbaar. Achterhout tegen een gevel kunt u afdekken met een smetplank. Die beschermt het hout dan ook gelijk tegen weersinvloeden. Hangt de goot op enige afstand van de gevel, zoals aan het overstek van het dak, dan kan de ruimte tussen goot en gevel worden opgevuld met een plafondplaat. Deze schuift handig in een standaard aangebrachte sleuf aan de achterzijde van de goot.

Maatvoering

Een dakgoot vervangen vereist een goede inmeting van de bestaande situatie. Bij de exacte maatvoering is het nodig om rekening te houden met thermische werking. Die bedraagt ongeveer 2 mm per strekkende meter goot. Dat geldt ook voor eventuele koppelingen van gootdelen. Loopt de goot door om de hoek, dan moet het hoekdeel bij de montage op voldoende afstand van de gevel blijven.

Er zijn speciale profielen beschikbaar om de koppeling van twee gootdelen netjes af te werken. Een bijbehorende slabbe dekt de koppeling aan de bovenzijde af zodat er geen hemelwater kan indringen. De profielen zijn er zowel voor koppelingen in de lengte als in verstek.

Bekijk of download hier de montagehandleiding Polytech dakgoot.

Gerelateerde artikelen