novicell_gevel_fijne nerf_rijwoningen links_rood steen_wit-500.jpg
novicell_gevel_fijne nerf_rijwoningen links_rood steen_wit-500.jpg
Potdekselplanken monteren

How to

Potdekselplanken monteren

Met potdekselwerk geef je een gevel een andere uitstraling dan met de gebruikelijke rabat- of sponningdelen. Volschuim potdekselplanken van Novicell zijn daarvoor een goede keuze. Daarmee kun je een gevel snel en gemakkelijk afwerken, met een duurzaam eindresultaat.

Bekijk hoe productspecialist Pieter gevelbekleding monteert of lees onderstaande aandachtspunten.

NPI - thumbnail.jpg

Novicell potdekselplanken zijn volschuim delen met een breedte van 167 mm en een lengte van 6 meter. Novicell potdekselplanken zijn verkrijgbaar in zes kleuren. Volschuim is een materiaal dat zich laat bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen. Gebruik daarbij voor het afkorten een (cirkel)zaag met niet al te grove tanden.

Vaste overlap

Potdeksel monteren is eenvoudig doordat de Novicell delen op elkaar kunnen worden geplaatst en dan automatisch een vaste overlap hebben. Deze overlap dekt ook de bevestigingsmiddelen af. De maatvoering gaat dus eigenlijk vanzelf, al is het wel nodig om regelmatig te controleren of de delen nog zuiver horizontaal lopen.

Kunststof potdekselplanken monteren doet u met rvs schroeven, nieten of nagels door de bovenflens heen. Als achterconstructie zijn regels nodig met een maximale h.o.h.-afstand van 300 mm.

Ruime spouw

Voor Novicell kunststof potdekselplanken is een geventileerde achterconstructie nodig. De spouw met minimaal 24 mm dik zijn en voor de donkere kleuren 35 mm. Dit is nodig om de opwarming en daarmee de thermische werking in de delen te verminderen. Aan onder- en bovenzijde dienen ventilatieopeningen van voldoende grootte te worden aangebracht.

Houd bij de plaatsing van de delen rekening met een uitzetting van 2 mm per strekkende meter. Dat betekent aan weerszijden een ruimte van 6 mm voor potdekselplanken met de volle lengte van 6 meter.

Hulpprofielen plaatsen

Op het regelwerk plaatst u eerst de diverse hulpprofielen, waaronder het startprofiel aan de onderzijde van de gevel. Houd er bij de plaatsing van dit startprofiel rekening mee dat de onderzijde van de potdekselplank lager komt te liggen dan het profiel.

Het aluminium startprofiel is voorzien van een inkeping. Daarin kunt u een ventilatieprofiel klikken. Dat zorgt voor voldoende ventilatie van de spouw en schermt tegelijkertijd de spouw af voor ongedierte.

Regelwerk verjongen

De hulpprofielen dienen volledig te worden ondersteund door regelwerk en bevestigt u h.o.h. 300 mm. Verjong het regelwerk te plaatse van de profielen met 3 mm, zodat die vlak in het houtoppervlak komen te liggen.

Na het aanbrengen van alle kunststof potdekselplanken brengt u tot slot de zichtdelen aan van de diverse hulpprofielen, zoals eindprofielen, koppelprofielen en buitenhoekprofielen.

Bestel gratis kleurmonsters van Novicell potdeksel 167 x 18 mm grove nerf

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Gerelateerde artikelen