Tegelprofiel plaatsen

How to

Tegelprofiel plaatsen

Uitwendige hoeken en beëindigingen van tegelwerk laten zich fraai afwerken met de tegelprofielen van NPI. Plaatsen van tegelprofielen is eenvoudig maar er zijn wel enkele aandachtspunten.

Een goed resultaat begint met de keuze van het juiste tegelprofiel, in kleur en dikte. De kleur is uiteraard vooral een kwestie van smaak. Met de kleuren wit, pergamon, grijs en zwart is er altijd wel een profiel te vinden dat past bij de kleur van de tegels.

De dikte van de profielen varieert van 6 tot 12,5 mm. De dikte van het profiel moet in principe gelijk zijn aan de dikte van de tegels plus de dikte van de tegellijm. De tegellijm is meestal rond de 2 mm, maar kan afwijken bij bijvoorbeeld grootformaat tegels. De benodigde lijmdikte is te vinden in de verwerkingsvoorschriften van de tegelleverancier.

Uitwendige hoeken

Bij uitwendige hoeken brengt u de tegelprofielen aan nadat u het eerste wandvlak hebt getegeld. Tegel dit eerste vlak zo dat er een kleine voeg van circa 2 mm gaat ontstaan tussen de tegel en het aansluitende tegelprofiel. Deze ruimte zal bij het invoegen mooi gevuld worden. Een kleinere tussenruimte is lastiger om goed te vullen en is ook minder fraai in aanzien.

Zodra u de hoek omgaat brengt u over de gehele hoogte lijm aan op het tweede wandvlak en plaatst u daar het tegelprofiel in. Druk het profiel stevig aan in de lijm zodat dit goed vlak op de wand ligt. Stel het profiel zo dat het precies vlak ligt met het al aangebrachte tegelwerk van het eerste wandvlak. Vervolgens kunt u het tweede wandvlak tegelen en daarbij eveneens 2 mm afstand houden tussen de tegels en het tegelprofiel voor een mooie en goede voeg.

Overgangen

De profielen lenen zich ook voor de beëindiging van tegelwerk, bij bijvoorbeeld de overgang naar een andere wandafwerking zoals stucwerk. Dit komt onder meer regelmatig voor in het toilet, waar tegelwerk vaak tot een hoogte van 1,20 m wordt aangebracht. Het tegelprofiel plaatst u dan vlak voordat u de tegels plaatst. Druk ook hier de lijmstrip van het tegelprofiel stevig in de aangebrachte tegellijm zodat het profiel goed vlak op de wand ligt. Tegel er vervolgens overheen, met opnieuw 2 mm afstand tot het profiel.

Profielhoeken

Bij de tegelprofielen zijn binnen- en buitenhoeken verkrijgbaar om mooie aansluitingen te maken. Let er daarbij wel op dat de lijmstrips van de profielen niet over elkaar heen mogen vallen. Dat zou een behoorlijke oneffenheid in het tegelwerk veroorzaken. Waar een overlap ontstaat, dient u de lijmstrip in verstek af te zagen. Dat geldt dus alleen voor de lijmstrip en niet voor het zichtbare profieldeel. Dat houdt u keurig recht zodat het strak aansluit op het hoekstuk.

Gerelateerde artikelen