Specialist in onderhoudsarme bouwproducten!
Menu
novicell_gevel_fijne nerf_rijwoningen links_rood steen_wit-500.jpg
novicell_gevel_fijne-nerf_rijwoningen-links_rood-steen_wit.jpg

Potdeksel

Potdekselwerk geeft een gevel extra reliëf. Met kunststof potdekselplanken is dat beeld eenvoudig te realiseren. Met als groot voordeel dat kunststof potdekselplanken niet gevoelig zijn voor vocht en een onderhoudsarme gevel vormen.

Onze merken potdeksel panelen

Hoe monteer ik gevelbekleding?

Met Colorpanel gevelpanelen straalt elke gevel weer als nieuw. De rabatdelen in vele kleuren zijn makkelijk te monteren en hoeven niet meer te worden geschilderd. U kunt op uw projecten 10 jaar garantie geven!

NPI - thumbnail.jpg

Bestel gratis kleurmonsters van Novicell potdeksel 167 x 18 mm grove nerf

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Overlappende delen

Potdekselen van gevels is van oorsprong een gemakkelijke manier om een gesloten vlak te maken waar regen niet doorheen kon dringen. Potdekselplanken zijn in basis gewone vlakke delen, die in de lengte enigszins overlappend worden geplaatst. De overlap zorgt voor de afsluiting. Het visuele effect is een gevel met reliëf, doordat de planken allemaal iets achterover hellen.

Luxere vorm: Zweeds rabat

Een luxere vorm van potdekselen is het zogenaamde Zweeds rabat. Ondanks de naam zijn dat geen rabatdelen met de kenmerkende hol afgeronde waterafloop langs de bovenzijde van de plank. Wel vallen Zweedse rabatdelen met een veer en groef in elkaar zoals rabatdelen dat ook doen. Zweedse rabatdelen zijn smal aan de bovenzijde en dik aan de onderzijde. Daardoor ontstaat aan de buitenzijde hetzelfde visuele beeld als bij potdeksel delen, terwijl de gevel aan de binnenzijde wel vlak is.

Kunststof potdeksel planken

In kunststof is de vormvrijheid door extrusie veel groter dan in hout. Een kunststof potdekseldeel houdt daardoor ook eigenlijk een beetje het midden tussen Zweeds rabat en traditioneel potdekselen. De delen zijn zo geprofileerd dat ze met een lip over het onderliggende deel vallen. De bovenzijde wordt strak tegen het regelwerk bevestigd. Het visuele beeld is daardoor precies hetzelfde als potdekselwerk of Zweeds rabat.

Aanzien van hout

Novicell gevelpanelen zijn opgebouwd uit een massieve kern van duurzaam hardschuim PVC met een gecoëxtrudeerde toplaag, voorzien van een houtnerf structuur. Novicell potdeksel 167 (167 mm breed) met grove nerf kenmerkt zich door een karakteristieke uitstraling, met lange wijd uitstaande nerven met een rustig draadverloop.

Kleuren

De Novicell kunststof potdeksel planken zijn verkrijgbaar in acht kleuren, waaronder antraciet. De panelen hebben een matte uitstraling. Ook van een afstand is de houtnerf daardoor goed zichtbaar en blijft het ‘plank-effect’ aanwezig. Gevelbekleding van Novicell is bijzonder fraai door de natuurgetrouwe houtstructuur en wordt daarom vaak toegepast als kunststof chalet bekleding.

Onderhoudsarme potdekselplanken

De oorspronkelijke vorm van potdeksel delen is vooral ingegeven door het buiten houden van regen. Niettemin vormt de overlap tussen de houten delen een gevoelige aansluiting doordat hier (capillair) vocht naar binnen dringt en de aansluiting lang nat blijft. De aansluiting in kunststof is iets anders gedetailleerd, maar kunststof is ook niet gevoelig voor vocht, schimmels en rotting. Ook trekken kunststof potdekselplanken niet krom en gaan ze niet scheuren. Samen met de duurzame toplaag zorgt dit er voor dat kunststof potdekselplanken een onderhoudsarme gevelbekleding vormen met een zeer lange levensduur.

Andere profileringen

In kunststof is de vormvrijheid van profielen veel groter dan in hout, met name omdat het materiaal niet gevoelig is voor vocht. Daardoor zijn ook strakkere vormen van geveldelen mogelijk, zoals het sponningdeel. Ook het traditionele rabatdeel is in onderhoudsarm kunststof verkrijgbaar.

Lange lengtes kunststof potdekselplanken

Kunststof potdeksel planken van Novicell hebben een lengte van 6 meter. Voor het bekleden van grotere gevelvlakken zijn koppelprofielen beschikbaar. Ook voor hoekafwerkingen en andere aansluitingen zijn hulpprofielen verkrijgbaar. Daarmee gaat de montage nog sneller en eenvoudiger.

Potdeksel monteren

Potdekselplanken plaatsen is niet heel moeilijk, maar u moet wel een aantal richtlijnen hanteren. Lees de aandachtspunten voor een goede montage in ons blog “Potdekselplanken monteren” of bekijk de montagevideo.

Onderhoudsarm bouwen

NPI levert onderhoudsarme kunststof profielen en panelen voor de bouw en heeft zich in deze branche in de afgelopen 40 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende toeleverancier. De producten van NPI zijn slim en efficiënt. Zo is er geen schilderwerk of ander groot onderhoud meer nodig. Dat is bijzonder prettig voor de woningeigenaar, zowel particulieren als woningcorporaties.