Specialist in onderhoudsarme bouwproducten!
Menu
header_1680x250_dagkantafwerking_1.jpg
header_390x120_dagkantafwerking_1.jpg
Kunststof stelkozijn

Kunststof stelkozijn

Kozijnen in buitenmuren worden bij voorkeur in een stelkozijn geplaatst. Traditioneel is dat een houten raamwerk. Kunststof stelkozijnen hebben echter grote voordelen. Ze zijn namelijk niet vocht- en rotgevoelig en dus goed toepasbaar in de vochtige omgeving van een spouw. Ze hebben daardoor een zeer lange levensduur en ze hebben bij plaatsing geen beschermende verflaag of dpc-folie nodig.

Waarom een stelkozijn?

Houten kozijnen werden in vroeger tijden rechtstreeks in de buitenmuur ingemetseld. Tijden zijn echter veranderd en daarmee ook de bouweisen en bouwmethoden. Rondom de plaatsing van kozijnen zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest. Als eerste was dat het steeds groter worden van de spouw door de toenemende isolatie-eisen. Daardoor is de ruimte die door het kozijn moet worden overbrugd, ook steeds meer geworden. Met een simpele spouwlat aan het houten kozijn is dat praktisch niet meer te doen.

Stelkozijn als bescherming

Een andere ontwikkeling is de intrede van aluminium en vooral kunststof kozijnen. Die zijn kwetsbaar en niet gemakkelijk te repareren. Dus heeft het de voorkeur om ze pas in een latere bouwfase te plaatsen. Een stelkozijn biedt de mogelijkheid om deze kozijnen achteraf gemakkelijk in de gevelopening te schuiven, met de aanslag op het stelkozijn als maatvoering. Ook voor houten kozijnen is deze latere plaatsing steeds meer gangbaar geworden. En bij renovatie kan het uiteraard niet eens anders want dan is de gevel er al. Ook dan is het gebruik van een stelkozijn een heel goede methode om de inbouw te vergemakkelijken.

Hout of kunststof stelkozijn

Kunststof stelkozijnen hebben geen aanvullende bescherming nodig. Kunststof is van zichzelf niet gevoelig voor vocht of schimmels en heeft dus ook in het vochtige spouwklimaat een lange levensduur. Het is gemakkelijk op maat te zagen zonder dat de zaagkanten extra bescherming nodig hebben.

Stelkozijnen werden aanvankelijk gemaakt van hout. Hout in de spouw werd met loodmenie beschermd tegen vochtinwerking. Het lood had een beschermende werking doordat het een afsluitende laag vormt. Loodmenie is echter niet meer toegestaan. In de plaats daarvan is loodvrije menie gekomen. Met nog steeds de kenmerkende oranje kleur van loodmenie, maar zonder de beschermende werking van het toegevoegde lood. Bij het op maat zagen in de bouw blijft het aanbrengen van menie op de gezaagde kant ook nog eens vaak achterwege, wat hout extra kwetsbaar maakt.

Een andere mogelijkheid om het hout in de spouw te beschermen is door de buitenzijde te voorzien van dpc-folie. Dat is echter bewerkelijk, luistert nauw en is in de praktijk niet altijd even handig.

Kunststof stelkozijn bij renovatie

Bij renovatie is het kunststof stelkozijn de perfecte mogelijkheid om de gevelopening weer netjes en strak af te werken. Het stelkozijn is eenvoudig strak in de gevelopening te monteren. Waterpas en op de juiste diepte stellen is zeer gemakkelijk met de platte profielen van een stelkozijn. Daarna kan het nieuwe kozijn er eenvoudig tussen geschoven worden, met een aanslag tegen het stelkozijn.

Voordelen van het kunststof stelkozijn
  • Ongevoelig voor vocht en schimmel
  • Lange levensduur
  • Geen aanvullende bescherming nodig
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Gemakkelijk te monteren