Specialist in onderhoudsarme bouwproducten!
Menu
header_1680x250_novicell.jpg
header_390x120_novicell.jpg
Kunststof rabatdelen

Kunststof rabatdelen

De mooie uitstraling van traditioneel hout aan de gevel, maar dan zonder groot onderhoud. Dat is wat de kunststof rabatdelen van NPI voor uw woning kunnen betekenen. NPI heeft meerdere merken kunststof rabatdelen in het assortiment zodat er voor elke woning wel een passende kleur en structuur te vinden is.

Onze merken kunststof rabatdelen

Bestel gratis kleurmonsters van Colorpanel rabat 150 x 17 mm

Ontvang kleurmonsters van onze producten en beoordeel ze in het echt. Na aanvraag ontvangt u ze binnen 2 werkdagen thuis!
LET OP: NPI levert uitsluitend standaard lengtes. Wij leveren geen producten op maat.

Hoe monteer ik rabatdelen?

Met Colorpanel gevelpanelen straalt elke gevel weer als nieuw. De rabatdelen in vele kleuren zijn makkelijk te monteren en hoeven niet meer te worden geschilderd. U kunt op uw projecten 10 jaar garantie geven!

NPI - thumbnail.jpg
Kenmerken rabat

Rabatdelen zijn misschien wel de bekendste soort gevelbekleding. Vroeger uiteraard altijd van hout, tegenwoordig ook van kunststof. Rabatdelen kenmerken zich van oudsher door twee eigenschappen: ze zijn voorzien van een veer en groef verbinding waarmee ze strak in elkaar vallen en aan de bovenzijde hebben ze een hol afgeronde profilering. Die profilering zorgt er voor dat het water gemakkelijk afloopt en de verbinding dus zo min mogelijk blijvend op vocht wordt belast.

Kunststof rabatdelen

Die vorm met een zo snel mogelijke waterafloop, is vooral in gegeven doordat hout vochtgevoelig is. Een verbinding die lang vochtig blijft, gaat heel snel rotten. Met kunststof rabat is daar geen sprake meer van. Kunststof rabatdelen zijn niet gevoelig voor vocht, schimmels en rotting en ook niet voor krom trekken en scheurvorming. Extra voordelen van kunststof zijn de lange lengtes van de profielen, de lange levensduur en het onderhoudsarme karakter. Verven, schuren en plamuren is niet nodig. Een geregelde reiniging volstaat voor een zeer lang mooi blijvend resultaat.

Vorm van rabat

In kunststof is de vorm van de afwatering minder belangrijk doordat het materiaal niet gevoelig is voor vocht. Daardoor zijn er ook andere vormen mogelijk dan de hol afgeronde profilering. Strakkere vormen zijn bijvoorbeeld de sponningdelen. Die hebben een rechtere profilering met slechts een kleine sponning tussen de verschillende delen. In hout worden zulke sponningdelen vooral binnen gebruikt; in kunststof kunnen ze ook in het buitenklimaat worden toegepast.

Zweeds rabat

Een bijzondere vorm van rabatdelen is het zogenaamde Zweeds rabat. Van oorsprong zijn dit delen die aan de onderzijde dikker zijn dan aan de bovenzijde. Ze hebben daarmee eigenlijk de vorm van een smalle driehoek. De delen vormen daardoor aan de buitenzijde geen vlak geheel, maar een steeds verspringend vlak. Ook deze profilering is in hout ontworpen op een snelle waterafvoer van de gevel.

Potdekselwerk

Het beeld van Zweeds rabat is overigens vrijwel gelijk aan potdekselwerk. Bij potdekselwerk worden echter vlakke, rechte planken gebruikt, die elkaar in de lengterichting enigszins overlappen. Dat effect is dus ook aan de binnenzijde te zien. Zweeds rabat vormt aan de binnenzijde wel een vlak geheel, waarbij de delen met veer en groef in elkaar vallen.

Kunststof Zweeds rabat

Het beeld van potdekselwerk of Zweeds rabat is ook in kunststof te realiseren. De vormvrijheid van kunststof is echter veel groter dan in hout en ook kunnen de profielen slanker worden uitgevoerd. NPI levert daarvoor een potdekseldeel van Novicell van 167 mm breed.

Lengtes en breedtes kunststof rabatdelen

Kunststof gevelpanelen zijn er in lengtes tot 6 meter. Met behulp van koppelprofielen zijn langere lengtes te realiseren. De breedte van de delen varieert, onder andere per merk. In kunststof zijn ook dubbele rabatdelen verkrijgbaar. Daarmee gaat de montage nog sneller en eenvoudiger.

Kleuren en structuren

Moderne kunststof rabatdelen zijn er in allerlei varianten. Dat geldt voor kleuren, maar ook voor structuren. Bijvoorbeeld met een oppervlak met houtnerfstructuur. Die zijn in kunststof zo goed dat ze niet of nauwelijks van echt hout te onderscheiden zijn. Maar ook een strak, glad en egaal gekleurd oppervlak is in kunststof mogelijk. Daarmee passen kunststof rabatdelen in vrijwel elke woonstijl.

Diverse merken

NPI beschikt met Colorpanel over een top model kunststof rabatdeel. Colorpanel is leverbaar in vele kleuren. Novicell is beschikbaar in enkel en dubbel rabat. Door de houtnerfstructuur heeft Novicell een zeer natuurlijke look. Novicell is daarnaast ook verkrijgbaar in een potdeksel of sponningdeel variant. U kunt kiezen uit een aantal lichte tinten, maar ook bijvoorbeeld antraciet, en in een grove of fijne nerf. De Swish rabatdelen zijn verkrijgbaar in wit en crème RAL 9001 en hebben een mooie, strakke vormgeving.